Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

ASTROLOGIJA


ASTROLOGIJAAstrologija se u praksi najcesce izjednacava sa horoskopom i to sa licnim horoskopom, sto predstavlja jednu od osnovnih zabluda. Astrologija, kao sta sama rec govori, je nauka o zvezdama, ili po nekim teoreticarima „pseudonauka“, a pociva na verovanju da zvezde i konstelacije medju njima, odnosno celokupna slika neba, imaju odredjeni uticaj na nasu planetu i na sve ono sto se na njoj nalazi.  Znaci, to je uticaj kosmosa, svih nebeskih tela i planeta na celokupnu prirodu, na sve dogadjaje i na svakog coveka ili pojedinca. Akademski receno, to je uticaj makrokosmosa na mikrokosmos.

Horoskop je pojam koji oznacava „gledanje u casovnik“ kako bi se odredjenog sata i minuta „precizno snimila slika neba“. Na osnovu te „zaledjene slike neba“ se izradjuje licni horoskop.

Postoji vise tipova, odnosno vrsta horoskopa, u zavisnosti od toga kojom granom ili disciplinom astrologije se bavimo. Astrologija, kao i svaka druga nauka, ima razlicite grane, odnosno discipline. Vecina teoreticara se slaze sa podelom astrologije na sledece discipline:

* natalna (bavi se analizom horoskopa odredjene osobe koji se izradjuje na osnovu preciznog casa rodjenja)

* mundana (bavi se analizom horoskopa odredjenih prirodnih pojava i promena na Zemlji)

* horarna (bavi se analizom horoskopa odredjenih dogadjaja koji donose promene manjoj ili vecoj grupi naroda)

* astromedicina (izucava i istrazuje razlicite bolesti ili slabosti kojima je odredjena osoba naklonjena, tj. disponirana)

* ezoterijska (analizira i tumaci horoskop koji se bazira na verovanju u karmu tj. reinkarnaciju)

Naravno, postoje jos neke podele koje imaju manje znacenje sa stanovista akademske, odnosno zvanicne astrologije.

U okviru natalne astrologije ponovo postoje podele na osnovne tipove ili vrste horoskopa:

1. Natalni (zivotni) horoskop. Horoskop odredjene osobe koji daje mogucnost da se analizira celokupni zivot sa svim vaznim dogadjajima koji prate tu osobu ili njenu „zivotnu pricu“.

2. Solarni (godisnji) horoskop. U okviru natalnog horoskopa se izdvajaju godisnji horoskopi koji detaljnije predstavljaju i preciznije opisuju dogadjaje koji se desavaju kod odredjene osobe u intervalu od godinu dana (preciznije od rodjendana do rodjendana).

3. Lunarni (mesecni) horoskop. U okviru natalnog i solarnog horoskopa se preciznije tumace i objasnjavaju dogadjaji koji prate odredjenu osobu u intervalu od jednog mesecevog ciklusa.

4. Periodicni ili horoskopi za odredjeni vremenski period (kvartalni, mesecni, nedeljni, dnevni ciklusi) sa opisom prognoza koje se desavaju kod odredjene osobe.

5. Uporedni horoskopi govore o kvalitetu odnosa dve ili vise osoba. Kod njih postoji podela na:

* ljubavne (odnos muskarca i zene)

* poslovne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama poslovnih i saradnickih veza)

* interpersonalne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama porodicnih, socijalnih i emocionalnih veza)

OSNOVNA RAZLIKA izmedju horoskopa

Treba praviti razliku izmedju osnovnih pojmova: astrologija i horoskop;

zatim, izmedju opsteg horoskopa i licnog ili natalnog, tj. zivotnog horoskopa.

* NATALNI (zivotni) horoskop se zasniva na konkretnom i preciznom tumacenju horoskopa odredjene osobe. Natalni horoskop je uvek licna prica i bavi se analizom svih vaznih dogadjaja i sadrzaja koji ispunjavaju neciju zivotnu pricu. U tom smislu, natalni horoskop je licni pecat odredjene osobe, unikat, jedinstven i neponovljiv.

* OPSTI horoskop uvek daje uopstene prognoze, one koje ostaju na generalnom nivou zodijaka (12 horoskopskih znakova). Nezavisno od toga da li je rec o godisnjem, mesecnom ili nedeljnom horoskopu, prognoze uvek ostaju uopstene, jer iskljucivo tretiraju samo horoskopski znak i tranzite, a ne bave se analizom necijeg licnog horoskopa.

Astrolook.com
Podeli sa prijateljima