Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

Mesec – Emocije, osećanja i duša

icoObjavio: Gia  :  Kategorija: MESEC

U odnosu na Sunce koje je simbol suštine i postojanosti, Mesec je večno promenljiv i turbulentan i predstavlja naše emocionalne reakcije, čulnost, instinkte i podsvesno. Ako se Sunce i Mesec u trenutku rodjenja nadju u podudarnim znacima i dobro su aspektovani to je često jasan pokazatelj uskladjenosti razuma i emocija, svesnog i podsvesnog, želja i potreba.

U suprotnom, kod teških aspekata i znakova koji se sukobljavaju Sunce i Mesec često ukazuju na potpunu neuskladjenost razuma i emocija usled čega i dolazi do nezadovoljstva u raznim životnim prilikama. Tumačenje Meseca u znacima ima važnu ulogu pri analizi natalne karte jer otkriva predispozicije za načine na koje reagujemo na ljude i dogadjaje tako da nam ovo saznanje pomaže da bolje upoznamo svoje nedostatke i na taj način utičemo na unapredjenje svoje ličnosti u cilju vodjenja skladnijeg tj. kvalitetnijeg života.

Mesec prestavlja vase emocije, instikte i zenske principe.

SEDISTE-Rak

EGZALTACIJA- Bik

EGZIL-Jarac

PAD-Skorpija

Mesec predstavlja zensko nacelo: majku, suprugu i zenu u celini. To su instikti,plima i oseka,faze,prijemcivost,osecanja, uobicajene navike i reflesno delovanje. Mesecevo delovanje se menja. Ono upravlja interesima,zeljama,potrebama, magnetizmom, rastom i plodnoscu, potrbom za dodirima sposobnoscu upliva na druge i svescu.Istovremeno uprava tecnostima, robom,prodajom,plovidbom,negovateljstvom, trgovinom i javnoscu u celini.

Tamo gde vam je Mesec u horoskopu podlozni ste emocionalnim usponima i padovima.

ANATOMIJA– Grudi,stomak,ravnoteza tecnosti u telu, probava, sekrecija zlesda sa unutrasnjim lucenjem, levo oko kod muskarca i desno oko zene.

Mesec je vladajuća planeta horoskopskog znaka Raka:

RAK – Cancer

Polaritet: negativan

Modalitet: kardinalni

Mesec predstavlja vaš temperament. On je slika vaše ćudi i karaktera. Mesec pokazuje vaš pogled na svet, način na koji prihvatate život, sve Vaše kontakte sa drugim ljudima. Ako se Mesec nalazi u lošim aspektima, moguće je da ćete imati dosta problema sa drugim ljudima. Ukoliko su Sunce i Mesec u harmoničnom odnosu, Vaš će život biti uspešan. Mesec takođe kontroliše skandale i sve vidove odnošenja prema masi, kao i javne nastupe. U horoskopu muškarca, Mesec pokazuje stepen uspeha kod žena.
Mesec kontroliše domaći život i materinske instinkte i predstavlja ličnost. Mesec, u stvari, pokazuje po čemu se jedan čovek razlikuje od drugog, kako po izgledu tako i po karakternim osobinama.
Mesec je vlažan, hladan, ženstven i plodonosan. Vlada stomakom i plućima, kao i svim telenim tečnostima. Takođe od Meseca zavisi i sposobnost reprodukcije, javni život ili popularnost.

Ako se Mesec nadje na istaknutom položaju u natalnoj karti, velika je verovatnoća da će se veliki broj ljudi instinktivno identifikovati sa osobom. Proradiće mehanizam podsvesnog prepoznavanja najdubljih stremljenja, želja koje će prosečna osoba (koja nema potentan Mesec) pokušati da virtuelno ostvari kroz javnu ličnost u kojoj se ogleda.

Položaj Meseca je izuzetno bitan u svakom horoskopu, a naročito je važan u horoskopu muškarca, jer Mesec slikovito opisuje tip žene koja je zanimljiva i interesantna za muškarca. Mesec je vladar znaka Raka i između ostalog predstavlja genetiku, porodicu, baku, majku, ali i ženu. Mesec je zadužen za podsvesni deo čovekove prirode što je nasuprot Suncu, koje više opisuje čovekovu volju i ambiciju. Ovaj podsvesni deo njegove prirode živi negde u njegovom nesvesnom, a koje je opet nasuprot Sunčevog svesnog. Mesec je kuća i kolevka čovekove duše u kojoj se ogleda emocionalni karakter svake osobe. Položaj Meseca u natalnoj karti u odnosu na znak u kome se nalazi, kao i aspekte koje pravi, opisuje duboku emotivnu i duševnu potrebu, kao i želju svakog muškarca prema određenom tipu i karakteru žene. Ona, kao takva živi ukorenjena duboko u njegovoj podsvesti, bio on toga svestan ili ne. Sve želje, akcije i radnje, koje čovek ostvaruje kroz Mesec dolaze nesvesno i one se ogledaju u rečenici “biti svoj“, dok se kod Sunca iste potrebe uvek planiraju uz prethodno razmišljanje i planiranje. Čovek kroz Mesec izaziva više ona sudbinska dešavanja i okolnosti, bez prethodnog razmišljanja, što je uslovljeno njegovom emotivnom prirodom i predstavlja onaj njegov najintimniji deo. Iz ovoga se zaključuje da je za tumačenje čovekovog karaktera, Mesec neizbežna i nezaobilazna planeta. Karl Gustav Jung je obradio postojanje muške i ženske energije, kroz pojam Anime i Animusa i smatrao je da muškarci imaju žensku stranu – Animu, a žene mušku stranu – Animusa, što su mnogi od nas duboko i snažno potisnuli. Anima ima emocionalni i ljubavni karakter, dok je animusu dodeljen racionalizirajući karakter. Karl Jung je tvrdio da u svakom muškarcu postoji večna predstava žene, a šta je to što u astrologiji simbolizuje naše nesvesno, našu dušu, našu unutrašnjost i naravno ženu, odnosno animu, nego Mesec?! On kaže, da je ova potreba nesvesna (Mesec), što nas opet upućuje na ovu planetu i da je ona nasledni činilac prvobitnog porekla i trag doživljaja žene njegovih predaka. Naravno, ovde opet dolazimo do Meseca, jer on predstavlja onaj najintimniji deo prirode, ali i kompletnu genezu, pretke, pre svega nasleđene po majci, baki i celokupnoj ženskoj genezi. Iz ovoga možemo doći do zaključka da će Mesec u horoskopu muškarca otkriti večnu predstavu žene (Mesec), predstavu koja je nesvesna (Mesec) i koja je nasledni činilac njegovog porekla (Mesec), ali i doživljaj žene njegovih predaka (Mesec). Anima – ženska energija, kod muškarca ogleda se kroz položaj Meseca.

Osnovna astrološka simbolika opisuje da Mesec, između ostalog, primarno ukazuje na našu majku. Znak, polje i aspekti govore o tome kakvog smo emotivnog sklopa, to jest šta nam je ona dala. Ali, ako želimo nešto konkretnije, na prvom mestu moramo uzeti u obzir kog je pola vlasnik natalne karte.

Pa tako, ako u ženskom horoskopu Venera opisuje kakva je ta osoba kao devojka, Mesec opisuje kakva će biti kada postane majka. Dakle, dok je devojka ona je Venera, kada postane majka ona postaje onaj isti Mesec koji je opisao njen kompletan odnos sa majkom od perioda fetusa, pa do kraja života.Podeli sa prijateljima