Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

Spiritualni Profil – Vaga

icoObjavio: Gia  :  Kategorija: SPIRITUALNI PROFIL

Spiritualni Profil - VagaNa 0° Vage, otprilike 23. septembra svake godine, Sunce ponovo dolazi do ekvatora i prelazi na južnu hemisferu. Sledećih šest meseci će zemlje severno od ekvatora imati noći duže od dana. To bi se, dakle, astrološki moglo nazvati “tamnim” mesecima. Međutim, tama podrazumeva i mnogo toga što ti meseci nisu. U najsvetijem indijskom spisu, Bhagavad Giti, kaže se: “Ono što je svetovnoj osobi noć, yogiju je dan.” Unutrašnji se svet svetovnoj osobi čini mračnim samo zbog toga što njen um nije dovoljno miran da bi opazio unutrašnje svetlo. Isti odjeljak dalje kaže: “Ono što je svetovnoj

osobi dan, yogiju je noć.” Unutrašnje svetlo, kada se jednom jasno ugleda, je tako blistavo da se obično danje svetlo u poređenju sa njim čini tamom. Zbog toga se poslednjih šest meseci godine tiču unutrašnje potrage duše za Jednim, Savršenim Svetlom.

Prva tri meseca pripadaju jeseni. Potraga ega za njegovom spoljnjom ulogom u životu, koja se odražava kroz letnje mesece, sada prepušta mesto onome što bi se moglo nazvati -potragom za unutrašnjim identitetom. Proleće, doba buđenja prirode i odgovarajućeg duha afirmacije života, nalazi svoju dopunu u suprotnom dobu, jeseni, kada se ego, kao i sama priroda, povlači – ne u smrt ili odbacivanje sveta, već u ličnu afirmaciju svoje unutrašnje stvarnosti.

Ovde vatreni, početni entuzijazam Ovna ima protivtežu u Vagi. Tamo gde Ovan kaže: “Pusti me da najpre pokrenem ovaj projekat, i onda ću znati na čemu sam”, – Vaga odgovara: “Pusti ti mene da prvo saznam na čemu sam, pa ću tada znati kako da započnem taj projekat.” Tamo gde je prvi impuls Ovna da se uplete, impuls Vage je da se povuče iz preterane upletenosti.

Vaga odiše duhom jeseni. On se dobro slaže sa jarkim bojama uvelog lišća. Za uticaj Vage veže se izraženi osećaj za lepotu jer tim znakom vlada Venera, isto kao i znakom Bika, ali lepota jeseni biva brzo oduvana u nebo snažnim naletima oktobarskih vetrova. Jesen ne afirmiše toliko živu lepotu, koliko lepotu kao večni princip. Ono što iza nje ostaje – mrtvo, opalo lišće – oplođuje zemlju. Lepe stvari hrane Vagu više iznutra nego spolja; one podržavaju unutrašnji osećaj sklada koji Vaga vidi kao jedini stvarni smisao i svrhu lepote.

Vaga je drugi vazdušni znak. Njen uticaj nagoveštava širenje prema spolja, u potrazi za ravnotežom. Kako njome vlada Venera, ravnotežu Vaga pronalazi više na osećajnom nego na intelektualnom nivou. Vaga predstavlja ego u njegovoj prvoj, probnoj potrazi za unutrašnjim skladom i identitetom.

Ako se vaše Sunce nalazi u znaku Vage, trudićete se da svoj autoritet izrazite kroz svoj unutrašnji osećaj za sklad. Taj je osećaj toliko bitan u vašem životu da, ako ikako možete na to da utičete, nikada nećete delovati dokle god unutar sebe ne budete sigurni da je to ispravno. Vaš tipičan odgovor na bilo koji predlog glasi: “Bolje me pusti da razmislim o tome.”

Sklonost je vazdušnog “elementa” u ljudskoj prirodi, kako smo videli kod Blizanaca, da se izdigne iznad grube, zemaljske stvarnosti. Kod Vage, s obzirom na vladavinu Venere, to poprima oblik uzvišenog idealizma, više nego apstraktnih ideja. Oni koji su iznutra dovoljno razvijeni da prime uticaj Vage na svim nivoima svog života, nastojaće da usklade najviše stvarnosti sa onim najnižim, ispunjavajući sve svoje obaveze prema porodici i zajednici, ali i nalazeći vremena da se posvete duhovnoj potrazi. Jer svrha čovekovog postojanja je da služi kao kanal za uzvišenije vibracije. Egoističko delovanje utiče na ljude različito, shodno njihovim prirodama. U Vagama ono proizvodi preteranu bojažljivost, čiji su česti pratioci večno oklevanje i neodlučnost. One Vage čije delovanje nije paralisano tom bojažljivošću, često će, iz pukog straha od neravnoteže, bežati iz jedne krajnosti u drugu. To je kao kada otkrijete da jedan tas vage preteže, i u paničnom pokušaju da ispravite tu neravnotežu nekontrolisano prebacujete težinu sa jedne strane na drugu.

Ali takvo osciliranje, jednom započeto, nije lako zaustaviti. Zbog toga se dešava, da mnoge Vage, usprkos svojoj velikoj želji za unutrašnjim skladom, postanu još nestabilnije od rođenih u ostalim zodijačkim znacima. Osetljive Vage možda imaju početnu prednost nad ostalima, ali sasvim sigurno niko nema monopol na uzvišena stanja svesti.

To je put koji mora da sledi svako, bio Vaga ili ne, ukoliko se nada da će pronaći sklad u svom životu. Uravnotežena umerenost u svim stvarima je univerzalni ideal. Ljudi koji neprestano idu iz jedne krajnosti u drugu, vrlo sporo napreduju. Biti savladan nevoljom, ili se odreći nade kada jednom – ili čak mnogo puta – ne uspemo ili pogrešimo, znači poistovetiti se sa svojom nesavršenošću; znači odbaciti snagu naše istinske prirode kao večnih duša. Isto tako, ne smemo se prepustiti ni preteranoj radosti, niti postati previše ponosni zbog uspeha, jer je svetovno ispunjenje bilo koje vrste tako krhko da ga kratko posrtanje na životnom putu u svakom trenu može razbiti u komadiće. Svoju sreću moramo poistovećivati sa unutrašnjom svesnošću duše želimo li da ona potraje.

“Bog”, govorio je Paramahansa Yogananda, “uvek počiva na liniji horizonta između dve suprotnosti.” Ravna je linija jednodimenzionalna. Prodirući u tu jedinu dimenziju, svesnost prolazi kroz nju u bezdimenzionalni svet Duha..

Sedište «više svesti» u telu je tačka između obrva, takozvano «treće oko». Svesnost ega, taj glavni remetilački faktor našeg unutrašnjeg sklada, smešten je u meduli oblongati u bazi mozga (iz te tačke muški spermatozoidi i žensko jajašce počinju da stvaraju ljudsko telo). Samim tim, «viša svest» počiva na liniji horizonta između svesti i podsvesti, između budnog stanja i spavanja. Svake noći možete da pokušate da skliznute u tu višu svest upravo u trenu kada se nađete na granici sna…

“Postoji fina linija u kojoj nebo dodiruje okean. Takav je i Bog. On je suptilno smešten između dobra i zla, svetla i tame, bolesti i zdravlja i svih drugih suprotnosti. Iz tog razloga volim da posmatam kako nebo ljubi more. To me podseća na Njegovo skriveno prisustvo.”

Paramahansa Yogananda

Astro-art.nePodeli sa prijateljima