Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

Spiritualni Profil – Ribe

icoObjavio: Gia  :  Kategorija: SPIRITUALNI PROFIL

Spiritualni Profil - RibeRiba je poslednji zimski, vodeni i poslednji znak Zodijaka. Time je potvrđen simbolizam kruga jer se u životu često događa da ono što nam se čini poslednjim, postane prvo: ružno pače se preobrazi u labuda a stariji ljudi često nalikuju deci. Životni napredak, nasuprot ljudskom razmišljanju, nikada ne ide ravnom linijom.

Poznato je da je poslednji znak u svakoj sezoni nestalan. Vrhunac snage postignut je u središnjim, fiksnim znacima. U nestalnim znacima snaga se povlači sa tog vrhunca: u Blizancima od teških obaveza; u Devici – od upletenosti Ega; u Strelcu – od preterane intenzivnosti.

Ribama vladaju Jupiter, planeta širenja, i Neptun, planeta psihičke osetljivosti. Za razliku od suprostavljene Device, Ribe ne razumevaju stvari pomoću hladne analize, već pomoću duboke empatije. Simbol ovoga znaka su dve ribe, tradicionalno prikazane kako plivaju u suprotnim smerovima: jedna prema moru i slobodi, druga uzvodno, prema mreštenju, pa stoga i prihvaćanju narednog ciklusa na zemlji: ponovnog rođenja i smrti. Ovde se nalazi izbor: ako je Ego voljan da napusti samog sebe, Riblji osećaj empatije može osnažiti dušu da se zauvek sjedini sa velikim okeanom Duha. Ali ako Ego još uvek nije postigao unutrašnju ravnotežu i nije dovoljno siguran da ponudi sebe u tom kosmičkom okeanu, taj isti osećaj prouzrokovaće vrlo komplikovane i ograničene odnose. U tom slučaju, dve ribe imaju i dodatno značenje: odustajanje od starih načina kako bi se pripremili za preduzimanje novih stvari – pogodan simbol za kraj jedne astrološke godine i početak nove.

Na površini se čini da Ribe, od svih znakova, daju najviše od sebe. Međutim, sve dok unutrašnja zrelost nije pripremila Ego da se odrekne svog identiteta u ime višeg, vladaće zakoni haosa. Egu ne nedostaju trikovi kako bi se zaštitio.

Ako je vaše Sunce u znaku Riba, trudićete se da svoj autoritet prema drugima ispoljite kroz način da se potpuno identifikujete sa njima. Odlikuje vas senzibilna sposobnost da ljude vidite očima kojima oni sami sebe vide i možete ih pridobiti poklanjajući im ono što im je potrebno: razumevanje – Ribe su pravi majstori da druge kontrolišu posrednim putem. Ipak, vaš dar za empatiju je nalik vodi kojoj pripada vaš fluidni znak. Oni vaši prijatelji koji žele da vas čvrsto zadrže za sebe, veoma će se iznenaditi kada osete da ste im protekli kroz prste. Jedini pravi način da vas zadrže je taj da se pomire sa time da vi odlučujete šta ćete im dati, kada i koliko. Odlučni ste u tome da ne dozvoljavate nikome da primi nešto od vas ako još niste spremni da mu to date slobodno; na najmanji nagoveštaj nečijeg pritiska možete se povući u sebe. Postoje suptilni zakoni koji vladaju pravim davanjem: niko ih ne razume tako dobro kao vi i možete mnogo toga bez reči pretrpeti od onih koje volite pre nego što im se suprotstavite.

Činjenica da je vaš znak posljednji u Zodijaku ukazuje na to da imate svoje tehnike kojima se trudite da ostavite utisak na svoju okolinu. Stavljajući sebe dobrovoljno na poslednje mesto, vi vrlo dobro znate da time sebi poboljšavate šanse da vas drugi uzdignu na prvo. Ako ste slabi, verovatno ćete to znanje iskoristiti da biste igrali na kartu ljudske samilosti kako bi ih naterali da brinu o vama. A ako ste jaki, verovatno ste i dovoljno zreli da znate da se može mnogo više postići kada se sa ljudima sarađuje nego kada im se nameće svoja volja. Ako ste spiritualno mudri onoliko koliko ste i jaki, tada znate da čovek može mnogo više postići kada postane instrumentom više snage, nego arogantnim nametanjem i uslovljavanjem.

Univerzalna empatija uključuje i jak, mistični osećaj koji ne mari mnogo za trikove ljudske logike. Imate dar da svaku stvar vidite u bezbroj različitih oblika i svemu znate da priđete na hiljadu mogućih načina. Taj dar možete koristiti za pronalaženje vlastitog puta u životu, dokazujući svoje razloge. Ali taj talent možete da iskoristite i na jednom suptilnijem nivou na način da drugima pomognete da pronađu svoj pravi put. Jer, najuzvišenija uloga znaka Ribe, je da leči, pomaže i služi drugima.

Ključ vašeg razvitka, kao uostalom i svačijeg, jeste način na koji usmeravate svoju energiju. Dve ribe koje plivaju u različitim smerovima (simbol vašeg znaka) nagoveštaju mogućnosti koje vam se nude. Ako ohrabrujete svoje unutrašnje energije da teku prema gore, u duhu afirmacije života, vaša će se empatija stopiti sa Univerzumom. Sa druge strane, ako dozvolite da vaše energije teku naniže, u duhu zamora i negacije života, svoje ćete sposobnosti moći da izraziti samo pasivno, kao sanjar koji više voli zamišljeno nego stvarno iskustvo, koji svoje snove traži kroz alkohol, droge i bežanje od realnosti. Kod vas postoji jaka sklonost da se u potpunosti identifikujete sa svime sa čime dođete u dodir, bilo da je to dobro ili loše. Zbog toga imate tendenciju ka ćudljivosti i ka preteranom davanju značenja svemu onom što ozbiljno privuče vašu pažnju.

Ako je vaše Sunce u Ribama, tada znate bolje nego bilo koji drugi znak da se čovek mora prepustiti strujama života ako želi da ispliva na površinu. Možda biste još trebali da naučite kojim tokovima da se služite i koje situacije da potražite kao najbolje da biste to ostvarili. Inače vas vaša duboka empatija prema životu može uvući u bezbrojne situacije i usmeriti ka brojnim ciljevima koji nemaju ništa zajedničko sa istinskom potrebom vaše duše za spiritualnim rastom.

„Kad vas obuzme blaženstvo, vi ćete ga prepoznati kao svesno, inteligentno, Univerzalno Biće kome se možete obratiti, a ne kao neko apstraktno mentalno stanje.“

Paramahansa Yogananda

Astro-art.netPodeli sa prijateljima