Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

Spiritualni Profil – Jarac

icoObjavio: Gia  :  Kategorija: SPIRITUALNI PROFIL

Spiritualni Profil - JaracJarac se tradicionalno prikazuje jednim neobičnim stvorenjem: pola jarac, pola riba. U Indiji je jarčev deo tog mitološkog čudovišta zamenjen antilopom. Ono što te dve životinje imaju zajedničko je čvrsto stajanje na nogama, što ukazuje na Jarčev snažan osećaj za zemaljsku stvarnost. Ali, materija je samo manifestacija dublje, duhovne stvarnosti. Ako je nečiji osećaj za stvarnost dovoljno snažan, on će biti sposoban da prodre kroz taj veo materije i ispod čitave manifestacije sagleda sveprisutni Duh. Bezobličnost i beskonačnost Duha često se metaforički opisuje kao okean. Drugim rečima, Jarčev realizam,

kada je razvijen do savršenstva, vodi do stanja božanskog samosavladavanja, stanja u kojem se čovek oseća podjednako na čvrstom “tlu” i u ovom svetu i u velikom “okeanu” Duha.

Druga osobina, koju mnoge vrste antilopa dele s jarcima, jeste privlačnost koju osećaju prema visokim planinskim vrhovima. Slično tome, uticaj Jarca poziva ljude da se uspnu na vrhunce svesnosti – kako bi ispod sebe videli panoramu stvarnosti u svoj njenoj beskonačnosti – ako žele da ispune svoju sudbinu uravnotežene spoljnje i unutrašnje, privremene i večne mudrosti.

***

Ako je vaše Sunce u Jarcu, nastojaćete da iskažete svoj autoritet prvenstveno kroz svoj snažni osećaj za stvarnost. Taj se osećaj može kretati od površnog cinizma do najdublje mudrosti, zavisno od vašeg stepena duhovne zrelosti. U suštini, ako je vaša unutrašnja energija prvenstveno usmerena prema dole, učiniće od vas prizemnog, praktičnog materijalistu koji će možda osećati laganu naklonost prema estetskim ili duhovnim idealima. Uzlazni smer te iste energije, s druge strane, može vas voditi do visina beskrajne mudrosti. Što više budete usmeravali zrake ove energije prema gore, umesto prema dole u duhu negacije života, to će jasnija biti i vaša vizija. U svakom slučaju, vaš je najdublji poriv da uvek gledate iza fasade, da prodrete u srce bilo koje istine za koju ste dovoljno senzibilni da biste je razumeli.

***

Jarac (vaš životinjski simbol) je životinja sa velikom izdržljivošću. Autoritet je za vas nešto što se mora ozbiljno shvatiti. Zbog te ozbiljnosti, vaša izdržljivost može biti izuzetna. To ne znači nužno da ste po prirodi tmurni. U stvari, u trenucima opuštenosti verovatno imate divan (često neslućen) smisao za humor. Vaš živi osećaj za stvarnost daje vam sposobnost procenjivanja nestvarnog, smešnog, sposobnost koja se može izraziti u tihoj duhovitosti ili čak (kod otvorenijih Jarčeva) u pravom daru za lakrdiju. Nemojte se iznenaditi činjenicom da među vodećim komičarima današnjice ima najviše pripadnika vašeg znaka. Uostalom, i «najluđa noć» smeštena ja u znaku Jarca.

Međutim, velika moć koncentracije čini vas nestrpljivima prema sitnicama kada se trudite da sagledate suštinu stvari.

Ako je glavni smer unutrašnje energije okrenut prema dole, vaša moć koncentracije može vas učiniti oportunistom najgore vrste, slepim za sve uobičajene skrupule, koje vidite tek kao maglu koja zasenjuje vaše pragmatične ciljeve. Ako vaša energija nije usmerena toliko slepo, ali ipak ni sasvim spiritualno, suštinu stvarnosti videćete u normalnijim ljudskim vrednostima. Bićete skrupulozno pošteni, iskreni i ispravni u svom delovanju…

***

Što su više vaša unutrašnja energija i koncentracija usmerene prema gore, sve jasnije ćete sagledavati ispravnost većine ljudskih interesa. U tom slučaju ćete usmeriti pogled na sve dublje nivoe stvarnosti, dok najzad vaš jedini cilj ne postane spoznaja Večne Istine. Na tom najvišem nivou Jarac, tako često smatran najmaterijalističkijim od svih dvanaest znakova Zodijaka, postaje u određenom smislu najduhovniji. Jer zaštitni znak rođenih pod znakom Jarca nije materijalizam, već je to snaga koncentracije, a pravilno usmerena koncentracija važnija je za duhovno napredovanje od svih ostalih čovekovih sposobnosti. Paramahansa Yogananda, i sam Jarac, u svojim je učenjima isticao važnost te osobine koja je sažeto izrazena znakom Jarca: “Koncentracija”, govorio je “jeste ključ uspeha.”

***

Pored opasnosti od pada u potpuni materijalizam, kod ovog znaka je prisutan još jedan negativni trend. Naime, realističan pogled, ako je pogrešno usmeren, može postati tek puko opravdavanje sopstvenih interesa. Slično tome, moć koncentracije predstavlja za Jarca jednu vrstu poziva, koji je on slobodan da prihvati ili odbije. Poput genija koji svoje mentalne snage traći na pijančenje, rođeni pod znakom Jarca ponekad (s mišlju: “Još nije vreme!”) odbacuju unutrašnji poriv da fokusiraju svoju energiju. U tom slučaju njihove snage otupljuju; njihovi životi mogu da postanu beznačajni (na taj izbor se takođe ne retko odlučuju.)

Sledeća negativna osobina, na koju možda treba da pripazite ako ste Jarac, je sklonost preteranom nepoverenju prema drugima – to je naprosto pogrešna usmerenost vaše sposobnosti za realizam.

***

Za sve nas bilo bi dobro da razvijemo ponešto od Jarčevih osobina: na primer, njegovu sposobnost za realnost bez sentimentalnosti. Život često nije sasvim onakav kakvim se čini (u stvari je to vrlo retko); njegova nam surova realnost neprestano podmeće nogu. Izjednačavanje istine i lepote vredi jedino ako prihvatimo da ono što nije i istinito ne može biti uistinu lepo. Lepo lice može prikriti otrovno srce. Poema puna prekrasnih fraza može izrazavati niske osećaje. Neka mogućnost, koja nam se čini kao da je poslana sa samih nebesa, možda je servirana odatle kako bi je se otarasili. Moramo da naučimo da se borimo sa životom onakvim kakav on jeste, a ne kakav bismo želeli da bude. Jedino se na taj način možemo najzad probuditi iz univerzalnog sna kozmičke iluzije.

«Zemljani elementi» u čoveku, izraženi naročito u zemljanim znacima (Biku, Devici i Jarcu), upućuju na određene ljudske osobine, važne da ih svako poseduje: čvrstu odlučnost, nepokolebljivu posvećenost idealima i postojanost u pitanjima istine, časti ili pravde.

***

Ako ste Jarac, ili možda želite da razvijete neke Jarčeve vrline, nastojte da postignete više ispitivački nego prosuđivački stav. Sve dok čovekov duh realizma vidi sebe jedino u stalnom sukobu protiv samoobmanjujuće sentimentalnosti, njegova će vizija ostati fiksna i ograničena. Smisao za stvarnost isto tako treba razvijati. Mi rastemo tek onda kada naš kritički pogled nije više usmeren na druge, već na nas same. Jarčevi koji neguju svoje prosuđivačke stavove postaju kruti, nepoverljivi prema drugima i neosetljivi za istinu. Njihov smisao za stvarnost, zato što jedna vrata prema realnosti zatvaraju istovremeno dok druga otvaraju, postaje tada čuvar njihovog neznanja. Zato suprotstavite svoj smisao za realnost njemu samome. Uvek ostavite mogućnost da u nečemu grešite, uvek se zapitajte: “jesam li uistinu realan”. U najdubljem smislu, otkrićete da je najstvarnije često baš ono što se najmanje čini takvim.

“Kada gledamo tragičan film i vidimo smrt i patnju na platnu, možemo otići uz reči:”Kako dobar film!” Zašto onda to isto ne možemo reći i za ovaj film života? Jer istina je da smo mi tek glumci – senke na platnu života. Mi smo besmrtnici poslani na ovu zemlju da odigramo svoje uloge i odemo. Ne bismo smeli da uzimamo ovu dramu za ozbiljno. Bez obzira na to koji se film prikazuje, ne bismo smeli da dopustimo da nam uznemiri um. Recimo zato: “To je dobar film. Mnogo toga učim iz ovog iskustva.” Ako možete da se sa takvim stavom suočite sa životom, videćete kako svetlo beskonačnog blaženstva pleše kroz sva vaša životna iskustva.”

Paramahansa Yogananda

Astro-art.nePodeli sa prijateljima