Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

Spiritualni Profil – Devica

icoObjavio: Gia  :  Kategorija: SPIRITUALNI PROFIL

Spiritualni Profil - DevicaLetnji znaci predstavljaju rastuću svest čoveka o ulozi koja mu je dosuđena u životu. Od tri letnja znaka, posljednji je Devica. Posle Lava, moglo bi se činiti da dalji rast takve posebne vrste svesnosti nije moguć. Ali postoje različite vrste razvoja, od kojih svaka, uzeta sama za sebe, vodi u slepu ulicu. Ni jedno ljudsko ispunjenje nije savršeno; stoga ni jedno ljudsko ispunjenje nije trajno. Lavov jak osećaj za ličnu vrednost i zračenje snage i blagoslova na saputnike, ne nalazi svoj dalji ljudski razvitak u još jačem zračenju, već ka okretanju prema sebi, sa starim pitanjem: “Čemu sva ta upletenost?

Zar ne postoji neka viša stvarnost koju bi trebalo potražiti?”

I Sunce se, kroz Devicu vraća na svoju početnu tačku, ravnodnevnicu. U Sunčevom godišnjem ciklusu Devica označava prvu tačku istinskog preispitivanja bitnih životnih vrednosti.

Devicom, kao i Blizancima, upravlja planeta Merkur. Dakle, to je umni znak. Ali je isto tako i zemljani znak, što upućuje na to da je njegov mentalni uticaj teži nego kod vazdušnih Blizanaca. Umesto ka šarmu i duhovitosti, Devica više naginje kritičkom preispitivanju.

Zemljani kvaliteti Device, drugog zemljanog znaka, razlikuju se od istog kvaliteta znaka Bika. Kod Bika, zemlja je meka i bogata budućim bujanjem. A sada je kasno leto; zemlja je postala spržena i suva. Na površini se pojavljuju pukotine, a grumene zemlje ne spaja više vlaga kao u proleće, vec su odvojeni jedni od drugih i lako ih je razbiti u manje komadiće.

To predstavlja duh Device: doba kada se sve ispituje do najsitnijih detalja, doba kada se prodire u stvari kako bi se uočile njihove međusobne razlike.

Simbol ovog znaka, označava um koji je zarobljen u fizičkom telu. Slično tome, u određenom smislu se može opravdati jasna sposobnost razlikovanja, koja karakteriše Devicu, koja je fizički ograničena jer je usmerena ka pitanjima od trenutne i praktične važnosti, a ne prema vazdušnim, teoretskim apstrakcijama.

Ključ za uticaj Device jeste spoznaja, koja počinje da se budi u egu, o neophodnosti potrebe za razvijanjem sposobnosti raščlanjivanja i razlikovanja.

Ako se vaše Sunce nalazi u Devici, nastojaćete da svoj autoritet prema drugima ispoljite kroz svoju analitičku sposobnost. Diskriminacija (sposobnost da se razlikuje dobro od lošega, istina od neistine) u vašem umu može se iskazati tek kao logička analiza, bez razmišljanja o dubljim vrednostima. Ta analiza se može iskazati kao usmeravanje pažnje na detalje, što se kasnije opet može ispoljiti kroz zaokupljenost detaljima, ili čak kroz potpunu zasljepljenost.

Dakle, lako se može zaključiti da Device imaju prirodni dar za svaki posao koji uključuje pažnju i detalje. Tamo gde rođeni u nekim drugom znaku traže ispunjenje kroz širenje svojih energija, Device ga traže u njihovom koncentrisanju. Tamo gde će jedan Ovan pokušati da probije svoj put kroz poteškoće, a Blizanac pokuša da ih preskoči, Devica ce disciplinovano tražiti prolaz koji je taman toliko širok koliko je potrebno da se provuče kroz njega.

Device odlikuje urođena sklonost prema urednom i pažljivom spremanju stvari na njihovo mesto. One vole pravila, procedure, kao i organizovan život prema tako ustanovljenom uzorku. Čak i kada nisu posebno konvencionalne, svesne borbe koju bi im donelo kršenje društvenih normi, one mogu pokušati da odglume “neposlušnu decu”, ali će bežeći od kuće, vrlo retko otići dalje od ulaznih vrata. (budući da znaju da bi bile izgubljene kada bi otišle dalje. Da bi preživele, moraju da imaju osećaj za organizovanost).

Devica nalazi izazov u finim detaljima, ali se može desiti da se na kraju zakopa u tako malu rupu da se u njoj više ne može disati. Nisu potrebna iscrpna istraživanja kako bi se dokazalo kako je Devicama sloboda potrebna isto toliko koliko i svakom drugom znaku. Njima svojstveno raščlanjivanje je najfinije oruđe koje je ljudskoj vrsti dato za njen spas, jer se stvarno ropstvo čoveka sastoji od teških užadi njegovih vlastitih zabluda.

Posebno ispunjenje Device krije se u upotrebi njenog dara za analizu kako bi razvezala te zamršene čvorove. Njena joj inteligencija nije data samo za to da bi nedeljom rešavala ukrštenice.

Put do ispunjenja uvek se račva na mnoge druge sporedne puteve. Jedno od iskušenja za Devicu je ukoliko svoju moć analiziranja posveti preispitivanju drugih. Ona može iskreno da želi da pomogne; barem će u to uveravati samu sebe. Jer znak Devica pada u sezoni žetve; slično tome, misija rođenih u ovom znaku se sastoji od iskrenog i poniznog služenja kao i u analiziranju čiji je ishod neka korisna svrha.

Međutim, s obzirom na slabost ljudskog ega kao takvog, ono što Devica namerava da učini i ono što zaista postiže ponekad je u raskoraku. Čak i najpoštenija kritika, osim ako je iskreno zatražena, može izazvati negativne efekte. Na nesreću, kada je sposobnost za kritiku (čitajte: seciranje) na delu u operacionoj sali, saosećanje je obično ostavljeno da čeka u hodniku. Osećaj i razum deluju u međusobnom skladu jedino kada je ego istinski nevezan za ove kvalitete. Device, usprkos njihovoj želji da svojim savetom pomognu, bije glas da su hiperkritične. Iako se same nose mišlju kako si samo htele da pomognu, u stvari su ogorčene svaki put kada neko poremeti ono što je po njima jedino skladno i ispravno uređenje univerzuma.

Zbog navedene sklonosti ka kritici, Devica često postaje perfekcionista. Za njen razvoj je vrlo važno da svaki detalj dovede u odnos sa širom slikom života i stvarnosti, inače se može toliko izolovati u svojim posebnim specijalnostima, da se izdvoji i od samog života, postajući tek neka vrsta intelektualne školjke, ili mehaničkog “radnika na traci”. Među Devicama postoji određena sklonost, na svim poljima, da ne vide šumu od drveća. Duh neupletenosti njihovog ega u ono što rade i u detalje svakodnevnog života pomaže im da razviju smirenost, neophodnu da gledaju dalje od trenutnih briga – koncentracija uz duboku smirenost važan je ključ svakog napretka Djevice.

Dakle, ako ste Devica, za vaš duhovni napredak neophodno je da svoj kritički pogled okrenete od drugih prema sebi. Vama je lakše nego većini ljudi da progledate kroz zablude u kojima se nalazi veliki deo čovečanstva. Stoga, nastojte da iskoristite tu sposobnost kako biste iz svoje svesnosti isterali sve iluzije.

Vaša misija u životu nije da trošite svoje vreme ukazujući ljudima na apsurdnost njihovih zabluda. Ali zato jeste da im svojim primerom pokažete slobodu koja se može postići primenom istinskog razlikovanja: slobodu koja dolazi kada čovek izvršava svoje životne dužnosti bez lične vezanosti. Ono što vam zaista pripada, nikada ne možete izgubiti. Ono što je izvan vas samih ne može biti ništa drugo nego izgubljeno. Stoga nikada ne možete posedovati nešto izvan sebe, sam taj ego koji traži da poseduje stvari nije ništa drugo do zdrobljeni grumen zemlje na suvoj oranici; on nije vaše istinsko biće.

Svi mi u sebi imamo ponešto od Devičine analitičke sposobnosti. Ako je pogrešno usmerimo ka prenaglašenoj kritici svega oko sebe, ili prema preteranoj zaokupljenosti beznačajnim detaljima u svome životu, ispunićemo i svoj život nezadovoljstvom. Svaka ljudska mana samo je jedna strana novčića, čija je druga strana ljudska vrlina. Zato, ako taj isti kritički pogled usmerimo ka unutra, otkrićemo da je to od neprocenjive vrednosti za naš unutrašnji rast. Put same diskriminacije može se učiniti odbojnim; on sigurno nije za svakoga. Međutim, bez određene sposobnosti razlikovanja, niko ne može napredovati u životu.

“Istinsko razlikovanje ne dolazi kroz proces logičkog razmišljanja, već kao otkriće iznutra. Ono se rađa u smirenoj meditaciji i božanskom kontaktu.”

Paramahansa Yogananda

Astro-art.nePodeli sa prijateljima