Sve o OvnuSve o BikuSve o BlizancimaSve o RakuSve o LavuSve o DeviciSve o VagiSve o ŠkorpijiSve o StrelcuSve o JarcuSve o VodolijiSve o Ribama
<

Spiritualni Profil – Bik

icoObjavio: Gia  :  Kategorija: SPIRITUALNI PROFIL

Spiritualni Profil -BikBik je prvi zemljani i drugi prolećni znak. Lepota (jer Bikom vlada Venera) i korisnost (jer je Bik zemljani znak) osnovne su preokupacije ovog zodijačkog položaja; srećan je onaj koji je rođen u ovom znaku i koji svoje prividne suprotnosti može dovesti u ravnotežu – koji može doživeti lepotu u korisnosti i korisnost u lepoti.

Mnogi koriste simbol ovoga znaka, životinju bika, kako bi posebno naglasili njegov nekontrolisani bes kada je izazvan. Ipak, na istoku, odakle simboli znakova vuku svoje poreklo, te se životinje smatraju poslušnim, i nimalo zastrašujućim stvorenjima

koja vrlo često i mala deca vode na ispašu. Na Istoku bik simbolizuje više sposobnost da se postojano istraje u odabranom pravcu – kao bik koji vuče plug i koji samo još jače zapne kada plug naiđe na kakvu prepreku u zemlji.

Ako se vaše Sunce nalazi u Biku, trudićete se da izrazite svoj osećaj autoriteta kroz čvrst zahvat života. Tamo gde Ovan voli da vidi svoj život kao neprekidni niz uvek novih početaka, vi čak i te početke volite da vidite kao održavanje neke vrste kontinuiteta. Tamo gde duh Ovna započinje nekakav iznenadni, briljantni posao, najčešće je duh Bika taj koji će morati da dovede taj posao do njegove završnice.

Na najvišim nivoima, Bik pomaže u razvoju nishthe, postojanosti na duhovnom putu. Ali, Bikovi koji nisu napredovali dovoljno da bi te uticaje primali na višim nivoima svoje svesnosti, mogu ih manifestovati na drugačije nacine. Mnogi Bikovi izražavaju svoju Sunčevu prirodu kroz želju da “fiksiraju” stvari iz svoje okoline, da kontrolišu sve oko sebe i da iz svojih života, koliko god je to moguće, odstrane sve ono što je nepredvidljivo. Sigurnost je važna svakom Biku, ali ne toliko sigurnost ličnog vlasništva, koliko sigurna postojanost. Za Bikove ta potreba za stalnošću može biti više pitanje apstraktnog principa nego ličnog vlasništva, mada se ona izražava kao puko posedovanje ako osoba rođena pod znakom Bika živi samo na nivou svojih sebičnih želja.

Ako se vaše Sunce nalazi u Biku, vaša su snaga i energija vrlo velike. Kad se jednom prihvatite neke stvari, možemo samo da se nadamo da je ona ispravna, jer ćete verovatno ostati uz nju sve dok brod ne potone.

Da li se ponekad zapitate zašto vam je toliko neophodno da osetite da morate da posedujete neku stvar? Zašto se mnogi Bikovi toliko trude da oblikuju i urede svoj svet po utvrđenim uzorcima i da iz njega odstrane sve ono što je nepredvidljivo i nesigurno? Onaj ko je siguran u sebe, ne mora od toga praviti pitanje. Tu se, u stvari, krije prava tajna poznate bikovske energije. Bik nije siguran.

Sumnja, a ne samopouzdanje jeste podsticaj koji Bika tera na još veću odlučnost u njegovim naporima da uredi stvari oko sebe tako da ništa više ne može poći naopako i time okolnosti izmaknu njegovoj kontroli. Sumnja u sebe tera ga da se uvek ponovo potvrđuje.

Naravno, u svima nama postoje takva obeležja Bika. Bez obzira na to u kom znaku ste rođeni, kada god se previše trudite da dobijete neku stvar a ona vam konstantno izmiče, pokušajte da se setite da izvor vaše uznemirenosti ne leži toliko u nepouzdanosti samih stvari koliko u vašoj unutrašnjoj sigurnosti. “Sve je tok”, govorio je Heraklit. Ništa ne može dugo ostati stabilno. Pomisao da možemo “zamrznuti” stvarnost u bilo kom trenu jedan je od varljivih ćupova zlata za kojima čovečanstvo oduvek traga na krajevima duge i svojih snova. Jedino u sebi možemo razviti trajnu stabilnost tako što ćemo pronaći taj duboki, božanski centar oko koga se okreću sve naše ljudske misli i svi naši osećaji.

Nalik zemlji u proleće, i Bik mora da dozvoli da seme novih ideja klija nesmetano. On može godinama da strpljivo i pažljivo planira, a da drugi ništa ne posumnjaju. Bik zna da se rast biljke ne može nasilno ubrzati. Svako ko pokuša da ga natera da ubrza korak više od onoga što on sam smatra potrebnim da bi razvio neku ideju, uveriće se da je nepopustljiv. Ali, pri tom on nije nerazuman; samo je promišljen.

Jedna od najvažnijih lekcija koju treba da savladate ako ste rođeni u znaku Bika jeste vera. Bikovima je vrlo teško da nauče da se potpuno predaju. Vaša posebna zabluda – da morate čvrsto da zgrabite svoju stvarnost kao da vam život zavisi od toga – može biti transformisana u odlučnu odanost višoj stvarnosti. Zapamtite da je preterani trud oko bilo čega uvek znak sumnje. Naučite da se više oslanjate na Kosmicki Plan po kome sve na kraju ispadne najbolje. Vaša sklonost da se čvrsto držite stvari može se oplemeniti spoznajom da je to energija koja dolazi iz vašeg unutrašnjeg bića, a ne iz nečega određenog oko vas.

„Zapamtite, sve dok se vi sami trudite, Bog vas nikada nece izneveriti.“

Paramahansa YoganandaPodeli sa prijateljima